Sommerferien nærmer sig og dermed potentialet for en skøn tid med hygge, samvær, kølig hvidvin og afslapning.
Dog er det desværre ikke altid at sommerferien ender med det, du havde forestillet dig eller forventet.
De fleste par er gode til at planlægge ferien overordnet. Det vil sige, at de bliver enige om hvilke uger, de skal holde ferie og hvorhenne ferien måske skal holdes.
Men så stopper det også der.
Den ene tænker, at der virkelig skal slappes af, ligge i haven og slikke solskin eller noget helt tredje.
Den anden ønsker en aktiv ferie med museumsbesøg, katedraler, eller måske bare lige rykke helt og aldeles om i haven….

Og i virkeligheden er der intet i vejen for, at I kan lave det i hver især har lyst til, men hvis I gør vært uden regning og ikke får sagt jeres forventninger højt til hinanden, ja så kan I godt ende med en rigtig konfliktfyldt og skuffende ferie.

Så derfor: I skal ikke kun sætte ord på de helt overordnede ting, der skal tages stilling til, så som, hvilke uger I holder ferie eller hvor henne ferien skal holdes. Det er ret vigtigt at du tager ansvar for dig selv og virkelig mærker efter, hvordan en perfekt ferie skal være for dig

Måske 14 dage med familien, 3 dage med veninderne/vennerne og 4 dage på ”Caminoèn” alene.
Måske ønsker du de 14 dage skal være afslappende, rolige og at I skal lave så lidt som muligt. Så må du sige det højt og høre, hvordan din eventuelle partner har det med det. Hvis nu din partner ønsker en meget aktiv ferie og forestiller sig, at I skal alt mulig praktisk sammen hele ferien, så skal der gerne tales om, afstemmes forventninger og indgåes nogle kompromiser INDEN ferien påbegyndes – for ellers kommer alle skænderierne, skuffelserne og frustrationerne.

1)Helt praktisk, er det en god ide at sætte jer ned og stille og roligt lave en brainstorm. I skriver simpelthen alle jeres respektive forslag og ønsker – usorteret – ned på et stykke papir.
2)Læs papiret højt for hinanden og læg det fra jer. Gå hver til sit og tænk over det. Mærk stille og roligt efter, hvad du har hørt, hvad din partner drømmer om i ferien og giv det tid.
3)Når I begge er enige om, at nu kan I tage brainstormpapiret frem igen, så sæt jer ned med lukket mobil, en kop te/kaffe/et glas vin og gennemgå så hvert eneste punkt.
4)I gennemgår punkterne ved at I hver især fortæller hinanden, hvad der ligger implicit i dine ønsker, hvilke konsekvenser har det, hvordan skal det udmønte sig – gerne i detaljer. Bliv ved så længe, det er sjovt og så stop og hold pause.
5)Når alle ønsker er gennemgået, så hold igen en pause – gerne på flere timer eller dage. Gå igen og mærk, hvordan det ville være at imødekomme din partner på nogen af hans/hendes punkter og hvilke ønsker kunne du så gå på kompromis med. Og hvilke af dine ønsker, har du svært ved at gå på kompromis med?
6)Sæt jer igen – på et tidspunkt hvor I begge har overskud og er i godt humør og gennemgå så listen igen. Men nu byder I hver især ind med, hvor du vil imødekomme dine partners ønsker og hvor du ikke vil gå på kompromis.
7)Når I har gennemgået listen på denne måde, så læg den igen og gå hver til sit i timer eller dage.
8) Når I begge er klar, så sæt jer en sidste gang og forsøg at blive enige om, hvordan jeres sommerferie skal se ud, hvor I begge må indgå nogle kompromiser og hvor I ikke vil.

Hvem ved, måske skal I holde mere ferie sammen end I plejer, måske skal I holde mindre ferie sammen. Og hvordan I holder jeres ferie er ene og alene op til jer, men det holder ikke i længden, hvis det altid er den ene af jer, der har ideerne, udfører dem rent praktisk og den anden altid bare ”løber” med og i sidste ende bliver utilfreds og i yderste konsekvens vil skilles.

Jeg har igennem årerne haft mange par i parterapi, hvor vi blandt andet har arbejdet meget med, hvordan man kan lære, at I et par er der to mennesker, og begge skal gerne høres og udtrykke sine ønsker. Hvis man for længe bare bøjer af, føjer sig, ikke udtrykker sine behov, ja, så kan det meget vel ende med skilsmisse.

Ønsker jer den bedste sommerferie – EVER!

Familieterapi København ved Psykoterapeut ANNE KARINA BUSCH