Metakognitiv terapi eller not.

 

Som jeg har forstået forskellen på kognitiv og metakognitiv terapi, er det at i metakognitiv terapi er det vores respons på vores tanker og følelser, der er det essentielle og ikke så meget hvilke tanker og følelser du måtte have.

 

Som psykoterapeut er dette også mit omdrejningspunkt. Alle tanker og følelser har brug for at føle sig velkomne. Forestil dig at hver gang du har en ”negativ” følelse eller tanke, så vil du ønske den velkommen, være kærlig og omsorgsfuld over for den, så den føler sig taget alvorligt, velkommet, anerkendt og netop ikke afvist, ekskluderet og forkert.

 

Hver gang vi har en ”negativ” tanke eller følelse er det, set med mine briller, en side af dig, som en gang ikke blev mødt, rummet og omsorgsfuldt anerkendt. Det var en side af dig som dine forældre/din primære omsorgsperson ikke kunne rumme, ikke havde overskud til.

 

Hvordan sætter det sig i et lille barn? Ja, du kom til at føle dig forkert, alene og måtte finde en måde at deale med dette på. Det kunne du gøre ved at undertrykke de følelser eller skamme dig over dem. Du fik ikke den oplevelse at alle dine følelser og tanker var ok.

 

Dette følger os livet igennem, med mindre vi lærer at tage os af dem/af vores indre barn. Og dette gør vi netop ved at anerkende alle følelser og tanker.

På den måde får du givet dit indre barn al den kærlighed og omsorg, du ikke fik som barn.

 

Jeg vil gerne påpege, at du sagtens kan have haft en skøn barndom med kærlige forældre OG alligevel tidvis have følt dig forkert og skamfuld i større eller mindre grad. Og dette mærker du som regel tydeligst i samvær med andre mennesker.

 

Derfor kan det være rigtig godt at gå i gruppeterapi, hvor vi arbejder med dig og dit indre barn sammen med andre, der arbejder med det samme. Og den energi der er, når flere er tilstede i samme rum og er nærværende på en anden måde end ude i det pulserende liv, er støttende og livsbekræftende.

Så i virkeligheden tager jeg ikke stilling til om du skal vælge metakognitiv terapi eller ej. Det er op til dig.

 

Min næste gruppe starter d 25.4.2018 kl 17.00-20.30.

 

Ring eller skriv til 51515511 og hør nærmere eller tilmeld dig, mens der stadig er plads. Der er allerede halv fyldt op.