En ung kvinde i psykoterapi fortalte, at det virkelig er opslidende, hårdt og ulideligt for hende, når hun ikke føler sig som den bedste.

Hun knokler seriøst meget hårdt på sit arbejde for at være den bedste. Dette giver mestendels meget positiv feedback fra chefen, da han påskønner at have så dedikeret medarbejder.

Men uanset hvor hårdt hun knokler, så kan hun ikke altid leve op til sine egne eller chefens? forventninger.

For det meste er det nogle ydre omstændigheder der gør, at alt ikke kører fuldstændig som ønsket. Ansatte der ikke knokler lige så meget, folk der siger deres job op, døgnet har kun 24 timer og min klient har indimellem brug for – synes jeg som hendes terapeut – en velfortjent ferie.

Disse udefra kommende faktorer influerer på min klients muligheder for at præstere til et 12-tal altid og hele tiden.
Og så kommer vi tilbage til udfordringen med ikke at føle sig som den bedste.

Ingen mennesker kan være fejlfri, ingen mennesker kan præstere maksimalt hele tiden og alle mennesker har brug for rum og plads til at kunne begå fejl.

Lad os et øjeblik forestille os, at det kun var hendes chef, der pressede hende maks. Det er selvfølgelig stressende og meget ubehageligt. Resultatet af vedvarende pres fra chefen kunne være en opsigelse og så finde sig en anden arbejdsplads med en mere forstående og human chef.

Det er dog langt vanskeligere, når presset kommer fra hende selv. Det er svært at gå ind og lægge en opsigelse…… Tilfældet er dog ofte i lignende tilfælde, at sådan en opsigelse kaldes stress, angst eller en depression.

Vedvarende pres fra sig selv er ekstremt hårdt for både psyke og krop.
Signalerne starter måske i det små med lidt “falde I søvn-problemer”, nervøsitet I vise situationer, ondt I maven, lettere irritation over bagateller, en følelse af ikke at kunne præstere godt nok, sværere ved at huske, hjertebanken…. Ja, der er mange flere symptomer. Hvad er dine??

Så for dit helbreds skyld – både det fysiske og det psykiske, få noget hjælp gruppeterapi eller individuel terapi til at komme ud af “hamsterhjulet”, hvor du ser dig selv dag efter dag løbe rundt i højt tempo, for at føle dig som den bedste.

Du er et menneske og kan ikke præstere til et 12 tal hver gang og hele tiden – UDEN at det har store konsekvenser.