Jeg har igennem flere år oplevet, at en del mænd ringer for at bestille en akut-tid til parterapi. Det brænder virkelig på og jeg skal helst finde en tid i går….

Når parret så dukker op, kommer han nærmest vandret foroverbøjet ind igennem døren og hun kommer langsomt og meget stift bagefter….

Ja, så kan jeg godt regne ud, hvordan situationen er. Han har endelig accepteret at få hjælp til udfordringerne i deres parforhold – fordi hun nu har sagt, at hun vil skilles. Hun har igennem flere år forsøgt at formulere, at hun er utilfreds, at hun ikke synes, de kommunikerer godt nok, at de ikke har nærhed nok, at han arbejder for meget osv. Efter nogle år med egne forsøg på at klare problemerne, begynder hun at undersøge hvilke muligheder, der er for hjælp. Evt parterpi.

Men nix!” Det skal han i hvert fald ikke. Det er en fallit erklæring. De kan godt selv klare det.

Hvis dette fortsætter i flere år uden hjælp, så er det næsten dømt til at mislykkes. Og resultatet er, at hun stille og rolig lukker mere af for følelserne og til sidst kan hun ikke mærke, at hun elsker ham mere og så vil hun skilles.

Og når først han kan mærke, at hun virkelig mener det, er han villig til at få hjælp udefra. Desværre er det ofte for sent, fordi hun har lukket helt ned for følelserne. Der er så mange skuffelser, vrede, følelser af svigt i systemet, at hun ikke formår at forsøge mere.

Og det på trods af at han er helt oppe på beated for at imødekomme alle hendes behov – desværre bare flere omgange for sent.

Forslag:

  1. Er du en af dem, der går er utilfreds nu og vil din partner ikke med i terapi – så gå selv – inden du har lukket helt af for dine følelser. Du kan få hjælp til at adskille tingene, så du nemmere kan finde ud af, hvad du reelt kan gøre, hvor dit ansvar ligger og handle der udfra.
  2. Er du en af dem, der ikke vil i par-terapi, fordi I godt selv kan klare det og overhører din partners signaler, så tænk dig lige om en ekstra gang!! Er det så ”farligt” at gå i parterapi, at du er villig til at blive skilt/splitte familien? Måske du skulle få et par timer selv, så du kan finde ud af, hvad det egentlig er for noget……det der(par) terapi.
  3. Er du en af dem, der faktisk trives i dit parforhold og har nærvær nok til at se, at det gør din partner måske ikke helt, så tag hende/ham under armen og foreslå at I tar en alvorlig snak. Måske I selv kan klare det og ellers så kontakt en parterapeut.
  4. Er du en af dem, der har det skønt i dit parforhold og det har din partner også, så NYD det.

Grunden til at overskriften hedder: du vil- HAN vil ikke er, at jeg ofte oplever, at kvinden ringer, hvis de er enige om at få noget hjælp – og de er endnu ikke på randen af skilsmisse. Hvis manden har sagt, at han vil skilles, så kan hun ikke slæbe ham med i parterapi – i hvert fald ikke for at redde ægteskabet. Så skal det være fordi, de gerne vil være gode og bevidste forældre, der får støtte til at hjælpe børnene bedst muligt igennem.

 

Psykoterapi i København & Parterapi i København ved ANNE KARINA BUSCH – PSYKOTERAPEUT MPF